Image default
MOBIL

Delta – így varázsold az iPhone-odat gyermekkorod játékkonzoljává

Sokak számára már nem mond semmit, ha azt mondom, hogy Game Boy, Nintendo 64 vagy épp NES, hiszen ezek az én gyermekkorom és a nálam idősebbek szórakoztatására megalkotott játékkonzolok voltak a maguk idejében. Lehet, hogy a hardverek már igazán ritkaság számba mennek, főleg a működőképes darabok, de a rájuk alkotott játékok valamilyen formában a mai napig a popkultúra részét képezik, hiszen ezekből az időkből származnak az olyan címek, mint például a Super Mario, a Pokémon, vagy a Prince of Persia.

Ezeknek és hasonló címeknek számos modern kori részei jelentek meg már PC-re, konzolokra és mobilokra is, azonban ezek folytatások, esetleg remasterek, de csak ritkán a 30+ éves eredetik. Mivel hardver már nem nagyon elérhető a széles közönség számára, ezért az ilyen retro játékokat már csak különböző emulátor szoftverek segítségével tudjuk futtatni. Az Apple változtatott az ezzel kapcsolatos irányelvein, így megjelenhettek a különféle emulátorok az App Store-ban is, de csak a retro konzolok emulációja engedélyezett. Az egyik ilyen emulátor a nyílt forráskódú, és az AltStore-ban már jó ideje, jailbreak nélkül is elérhető Delta, amely így most már az App Store-ból is letölthetővé vált.

Már az elején szögezzük le, hogy jelenleg a magyar App Store-ból nem tölthető le a Delta, azonban ezt egy amerikai Apple ID-val könnyedén át tudjuk hidalni vagy persze az alternatív alkalmazásbolt is egy opció lehet, de mi a voksunkat a hivatalos App Store mellett tesszük le. Mivel a Delta csak egy emulátor, önmagában semmire sem használható, azt elindítva csak egy üres alkalmazást látunk, amiben a beállításokon és a tallózáson kívül semmi sincs, azaz nincs benne egy sem az akár korábban említett címekből, de semmi másból sem.

A játékokat, azaz ROM-okat egy weboldalról kell letölteni, majd tallózni a Fájlok alkalmazásból a Deltába. Erre mi két oldalt ajánlanánk (1, 2), de hát ugye ezek használata nem éppen a legális módja ezeknek a címeknek a beszerzésére.

Amennyiben például a már meglévő Game Boy játékainkat szeretnénk lementeni, ahhoz például használhatjuk az Epilogue által gyártott GB Operator eszközt.

Amint beszereztük azokat a játékokat, amelyekkel szeretnénk elmerülni a retro kalandban, már semmi sem áll az utunkba. A Delta jelenleg a következő konzolok játékait tudja futtatni, de ez a jövőben bővülni fog:

  • Nintendo Entertainment System (NES)
  • Super Nintendo Entertainment System (SNES)
  • Nintendo 64
  • Nintendo DS
  • Game Boy
  • Game Boy Color
  • Game Boy Advance

A Deltával a játékok eredeti pompájukban futnak, eredeti hanghatásokkal, illetve a kézikonzol gombjainak megfelelő, digitális kezelőkkel, amelyek álló nézetben tényleg a régi hardver hatását keltik, de fekvő nézetben már átalakulnak, hogy a játék maga több helyet kapjon a kijelzőn. Akik viszont már kontrollerrel a kezükben születtek, azoknak nem kell esetlen, digitális gombokkal bajlódniuk, hiszen a Deltát az összes olyan kontrollerrel tudjuk vezérelni, amelyeket az iPhone-nal párosítani tudunk, tehát a külön MFi-s, illetve Xbox és PlayStation kontrollereket is használhatjuk, sőt, így többjátékos módot is tudunk használni, akár 4 főig.

Neked melyik a kedvenc retro játékod?

Ez a cikk Delta – így varázsold az iPhone-odat gyermekkorod játékkonzoljává itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

Egyes Apple mérnökök akár 180 000 dolláros részvény bónuszt is kaphatnak a maradásukért

Garantieweb

iOS 16 béta: a leggyakrabban feltett kérdések – újdonságok, megjelenés ideje, letöltés

Garantieweb

Videó egy működőképes AirPower prototípusról, ami épp egy Apple Watch-ot tölt

Garantieweb